Pitkäketjuinen IGF (LR3IGF-1)

Olet täällä

Pitkäketjuinen IGF (LR3IGF-1)

Ominaisuudet

Pitkäketjuinen IGF (LR3IGF-1, IGF-1 LR3, arginiiniIGF, pitkäketjuinen arginiini IGF) on tutkimuskäytössä oleva IGF-1:n johdannainen.

LR3IGF-1 eroaa kemialliselta rakenteeltaan IGF-1:stä siten, että IGF-1:n aminohappoketjun yksi aminohappo on muutettu keinotekoisesti toiseksi ja lisäksi aminohappoketjuun on lisätty 13 aminohapon pituinen peptidiketju. Siten LR3IGF-1-molekyylissä on yhteensä 83 aminohappoa. LR3IGF-1:n molekyyliin tehdyt muutokset johtavat siihen, että LR3IGF-1 on fysiologista IGF-1:tä voimakkaampi ja vaikutuksiltaan pitkäkestoisempi.

Väärinkäyttö

IGF-1:n johdannaisena LR3IGF-1 kuuluu rikoslain mukaan dopingaineisiin. Pitkäketjuinen IGF ei ole lääkkeellisessä käytössä ja osa myynnissä olevista valmisteista on väärennöksiä.

Lihasmassan kasvattajien tiedetään väärinkäyttäneen pitkäketjuista IGF:ää. Käytön tarkoituksena on kasvattaa lihasmassaa, saada  rasva palamaan tavallista nopeammin sekä nopeuttaa loukkaantumisista paranemista.

Haittavaikutukset

Pitkäketjuista IGF:ää on tutkittu eläinkokein [1]. LR3IGF-1:n kaikkia haittavaikutuksia ihmiselle ei ole selvitetty, mutta sen haittavaikutukset lienevät samankaltaisia kuin tavallisen IGF-1:n eli mekasermiinin.

Akuutti yliannos aiheuttanee voimakasta hypoglykemiaa eli alentaa veren sokeripitoisuutta. Tämä voi johtaa tajuttomuuteen ja kuolemaan. Muita haittavaikutuksia voivat olla allergiset reaktiot, päänsärky, kouristukset, pahoinvointi, kallon sisäisen paineen nousu, pahanlaatuisten kasvainten kasvun lisääntyminen ja sydänlihaksen liikakasvu.

Pitkäaikainen käyttö suurehkoin annoksin voi aiheuttaa akromegaliaa (rustojen, otsan, nenän, leuan, käsien ja jalkaterien liikakasvua) ja sydänlihasmuutoksia sekä rytmihäiriöitä.

Timo Seppälä
lääketieteellinen johtaja
Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry

[1] Gillespie, Merkel & Martin (1997): Effects of insulin-like growth factor-I and LR3IGF-I on regional blood flow in normal rats. Journal of Endocrinology 155(2): 351– 8.

Oliko tämä artikkeli hyödyllinen?
Ääniä yhteensä 1102