Insuliinin kaltainen kasvutekijä (IGF-1)

Olet täällä

Insuliinin kaltainen kasvutekijä (IGF-1)

Ominaisuudet ja toimintamekanismi

IGF-1 (hIGF-1, insulin-like growth factor-1, insuliinin kaltainen kasvutekijä-1, somatomedin C) on elimistössä esiintyvä, 70 aminohaposta koostuva polypeptidihormoni. Se välittää useita kasvuhormonin anabolisia eli kudoksia kasvattavia vaikutuksia.

Yhdistelmä-DNA-tekniikalla lääketieteelliseen käyttöön valmistettua IGF-1:tä (rhIGF-1) kutsutaan mekasermiiniksi. Se on valmistettu Esterichia coli -bakteereissa, joihin on liitetty ihmisen IGF-1-geeni. Mekasermiini on rakenteeltaan ja vaikutuksiltaan identtinen fysiologisen IGF-1:n kanssa.

Fysiologinen IGF-1 on pituuskasvun tärkein hormonaalinen välittäjä. Ihmisen aivolisäkkeestä erittyvä kasvuhormoni sitoutuu reseptoriinsa maksassa ja muissa kudoksissa sekä lisää IGF-1:n synteesiä ja eritystä.

Kohdekudoksissa IGF-1 aktivoi insuliinireseptorin kanssa homologisen IGF-1-reseptorin, mikä johtaa solujen väliseen viestimiseen ja aktivoi useita pituuskasvua aiheuttavia prosesseja. Se myös aiheuttaa luiden, lihasten ja muiden kudosten kasvua.

IGF-1:n aineenvaihdunnalliset vaikutukset edistävät glukoosin, rasvahappojen ja aminohappojen ottoa soluihin siten, että aineenvaihdunta tukee kudosten, esimerkiksi lihasten kasvua.

Lääketieteellinen käyttö

rhIGF-1:tä käytetään Suomessa kasvuhäiriön pitkäaikaishoitoon lapsilla ja nuorilla, joilla on vaikea IGF-1-puutos. Kasvuhäiriöiden lisäksi rhIGF-1:tä tutkitaan anoreksian hoidossa sekä diabetekseen liittyvän vakavan insuliiniresistenssin hoidossa.

Fimean asettaman IGF-1:n käyttöehdon mukaan hoitoa on annettava sellaisten lääkäreiden valvonnassa, joilla on kokemusta kasvuhäiriöitä sairastavien potilaiden diagnostiikasta ja hoidosta. Suositellaan, että potilaan sydän kaikukuvataan ennen rhIGF-1-hoidon aloittamista.

Kasvuhäiriöissä rhIGF-1-hoitoa voidaan antaa vuosiakin. Valmistetta ei tule käyttää kasvun edistämiseen potilaille, joiden luiden epifyysilevyt ovat sulkeutuneet eli pituuskasvu on pysähtynyt.

Väärinkäyttö

IGF-1 luokitellaan rikoslaissa dopingaineeksi. IGF-1:n väärinkäytöstä on toistaiseksi tieteellisissä tutkimuksissa vain hajanaisia mainintoja, mutta urheilijoiden ja lihasmassan kasvattajien tiedetään väärinkäyttäneen rhIGF-1:tä. Käytön tarkoituksena on kasvattaa lihasmassaa, saada rasva palamaan tavallista nopeammin sekä nopeuttaa loukkaantumisista paranemista [1].

Toisin kuin anabolisia steroideja, IGF-1:tä käytetään vakioannoksin eikä taukoja pidetä. rhIGF-1 voimistaa kasvuhormonin ja anabolisten steroidien lihaksia kasvattavia vaikutuksia.

Haittavaikutukset

rhIGF-1 saattaa aiheuttaa insuliinin tavoin hypoglykemiaa eli alentaa veren sokeripitoisuutta [2, 3, 4]. Hoidollisilla annoksilla rhIGF-1 aiheuttaa hypoglykemiaa lähes puolelle potilaista. Yliannosten aiheuttama hypoglykemia voi johtaa tajuttomuuteen ja jopa kuolemaan. Jos rhIGF-1:tä käytetään yhdessä insuliinin kanssa, tulee annoksia pienentää lisääntyneen hypoglykemiavaaran vuoksi.

Muita rhIGF-1:n aiheuttamia haittavaikutuksia voivat olla allergiset reaktiot, päänsärky, kouristukset, pahoinvointi, kallon sisäisen paineen nousu, pahanlaatuisten kasvainten kasvun lisääntyminen ja sydänlihaksen liikakasvu [2, 5].

Pitkäaikainen rhIGF-1:n yliannostus voi aiheuttaa akromegaliaa (rustojen, otsan, nenän, leuan, käsien ja jalkaterien liikakasvua) ja sydänlihasmuutoksia sekä rytmihäiriöitä.

rhIGF-1 ei aiheuta häiriöitä sukupuolihormonien toiminnassa.

Timo Seppälä
lääketieteellinen johtaja
Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry

 

[1] Guha, Sönksen & Holt (2009): IGF-I abuse in sport: Current knowledge and future prospects for detection. Growth Hormone & IGF Research 19: 408–411.

[2] Clark (2004): Recombinant human insulin-like growth factor I (IGF-I): risks and benefits of normalizing blood IGF-I concentrations. Hormone Research 62 Suppl 1: 93–100.

[3] Dunger, Yuen & Ong (2004): Insulin-like growth factor I and impaired glucose tolerance. Hormone Research 62 Suppl 1: 101–7.

[4] Göke & Fehmann (1996): Insulin and insulin-like growth factor-I: their role as risk factors in the development of diabetic cardiovascular disease. Diabetes Research and Clinical Practice Suppl: 93–106.

[5] Yuen & Dunger (2007):Therapeutic aspects of growth hormone and insulin-like growth factor-I treatment on visceral fat and insulin sensitivity in adults. Diabetes, Obesity & Metabolism 9(1): 11–22.

Oliko tämä artikkeli hyödyllinen?
Ääniä yhteensä 1147