Dinitrofenoli (DNP)

Olet täällä

Dinitrofenoli (DNP)

Ominaisuudet ja vaikutusmekanismi

Dinitrofenolit ovat kuuden eri synteettisen aineen muodostama kemikaaliryhmä. Tärkein näistä on 2,4,-dinitrofenoli, jota yleisesti kutsutaan DNP:ksi.

DNP on solumyrkky, joka kytkee solujen mitokondrioissa pois päältä oksidatiivisen fosforylaation (erään solun energiatuotantoon liittyvän aineenvaihdunnallisen reitin) kuljettamalla protonin mitokondrion kalvon läpi. Tämän seurauksena solu kuluttaa paljon energiaa, mutta ei tuota energia-aineenvaihdunnassa tärkeää adenosiinitrifosfaattia (ATP), vaan energia purkautuu lämpönä. Rasvan palaminen lisääntyy voimakkaasti, ja kehon lämpötila nousee.

Käyttö

DNP:tä käytetään teollisuudessa esimerkiksi väriaineiden, lahonsuoja-aineiden ja räjähteiden lähtöaineena sekä kasvi- ja hyönteismyrkkynä. DNP imeytyy hyvin ruuansulatuskanavasta, iholta ja keuhkojen kautta. Teollisuudessa se on aiheuttanut myrkytyksiä ja jopa kuolemia, kun ihmiset ovat joutuneet ihokosketukseen sen kanssa tai hengittäneet sitä sisältävää ilmaa [1, 2].

DNP:tä käytettiin Yhdysvalloissa laihdutuslääkkeenä vuoteen 1938 asti, jolloin sen myrkylliset vaikutukset havaittiin ja käyttö kiellettiin [1]. Yhdysvalloissa viranomaiset ovat joutuneet ajoittain puuttumaan tapauksiin, joissa laihdutusklinikoilla on käytetty DNP:tä tai se on aiheuttanut potilaiden kuolemia [1].

Esimerkiksi kehonrakentajia on kuollut, kun he ovat yrittäneet polttaa rasvaa DNP:n avulla [1, 3].

Haittavaikutukset

DNP:n aiheuttamia myrkytysoireita ovat muun muassa voimakas pahoinvointi, oksentelu, väsymys, tukehtumisen tunne ja hengitysvaikeudet, hikoilu, korkea kuume, sydämen lyöntitiheyden nousu, sydänperäinen rintakipu, päänsärky, levottomuus ja kouristelut [1, 2, 3, 4]. Rasvaa polttavan, ”laihduttavan” vaikutuksen aiheuttavan annoksen ja kuolemaan johtavan annoksen ero on pieni. Ihmisten herkkyys DNP:lle myös vaihtelee paljon.

Pitkäaikainen käyttö voi johtaa kaihiin tai hengenvaaralliseen agranulosytoosiin (valkosolujen vähentyminen). DNP:tä voi sietää kuukausia ilman selviä haittavaikutuksia, mutta käyttäjä voi yhtäkkiä kuolla DNP-myrkytykseen [1].

Timo Seppälä
lääketieteellinen johtaja
Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry

 

[1] Harris & Cocoran (1995): Toxicological Profile for Dinitrophenols. Agency for Toxic Substances and Disease Registry. Luettu 20.1.2010

[2] Leftwich, Floro, Neal & Wood (1982): Dinitrophenol poisoning: a diagnosis to consider in undiagnosed fever. Southern Medical Journal 75(2): 182–4.

[3] Miranda, McIntyre, Parker, Gary & Logan (2006). Two deaths attributed to the use of 2,4-dinitrophenol". Journal of analytical toxicology 30(3): 219–22.

[4] Hsiao, Santucci, Seo-Mayer, Mariappan, Hodsdon, Banasiak, Baum (2005): Pediatric fatality following ingestion of dinitrophenol: postmortem identification of a "dietary supplement". Clinical Toxicology (Philadelphia) 43(4):281-5.

Oliko tämä artikkeli hyödyllinen?
Ääniä yhteensä 1140